Jelajah PETRONAS LTdL 2024 Sejauh 1191.1KM Melibatkan Langkawi & Sarawak

Mac 18. 2024 Bukit Jalil – Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) akan meneruskan penganjuran edisi ke-28 Petronas Le Tour de Langkawi 2024 yang akan berlangsung dari 29 September hingga 6 Oktober 2024, dengan mengekalkan Majlis Sukan Negara sebagai penganjur berikutan kejayaan dan penganjuran cemerlang Petronas LTDL 2023 edisi ke-27.

Majlis pelancaran PETRONAS Le Tour de Langkawi 2024 telah dilancarkan oleh Menteri Belia dan Sukan YB Hannah Yeoh dan dihadiri oleh Timbalan Menteri KBS YB Tuan Adam Adli, Ketua Setiausaha KBS YBhg. Ts. Dr. Nagulendran Kangayatkarasu, Ketua Pengarah MSN, YBHG. En. Abdul Rashid Yaakub dan Pemangku Presiden PKBM YBHG. En. Mazlan Mat Jalil, Ketua Pengurusan Advokasi Jenama Petronas, YBHG. En. Khairul Hisham Hj. Mazlan umum laluan jelajah LTdL 2024.

Petronas LTDL 2024 akan kembali ke Langkawi tahun ini dengan Peringkat Satu dan akan menamatkan acara perlumbaan berbasikal Asia yang epik di Sarawak.

Sebanyak 11 negeri di Malaysia akan menjadi tuan rumah garisan permulaan dan penamat untuk edisi tahun ini, dengan bandar seperti Kulai (di Johor) dan Miri dan Bintulu (di Sarawak) membuat penampilan sulung sebagai tuan rumah untuk perlumbaan LTDL.

Susulan permintaan daripada WorldTeams dan ProTeams untuk menambah lebih banyak laluan berbukit, Petronas LTDL 2024 akan melakukan dua penamat yang mencabar (back-to-back mountain climbs) di Cameron Highlands dan Genting Highlands masing-masing di Peringkat Tiga dan Peringkat Empat.

Peringkat Tujuh dari Miri ke Bintulu juga merupakan salah satu cabaran utama tahun ini yang menampilkan jarak perjalanan sekitar 200 km – memberi peluang terakhir pelumba untuk berpisah kerana mereka mencari peluang untuk dinobatkan sebagai Johan Keseluruhan Individu edisi ke-28 ini.

Pada masa sama, KBS juga menjangkakan prestasi lebih baik daripada pelumba negara yang bersaing dalam Petronas LTDL 2024, berikutan penyenaraian terbaru pasukan Continental UCI untuk Malaysia Professional Cycling (MPC) bersama dua (2) lagi pasukan Malaysia dalam Terengganu Polygon Cycling Team (TSG) dan Pasukan Kebangsaan Malaysia.

Pelumba tempatan pastinya menunjukkan semangat yang tinggi tahun ini dengan pencapaian 2023 mereka apabila pelumba TSG Mohd Aiman Zarif dan Nur Amirul Fakhruddin mengungguli jersi Raja Bukit di Peringkat Satu dan Peringkat Dua, manakala Nur Aiman Zarif dari pasukan yang sama berjaya merampas Jersi Penunggang Terbaik Asia di Peringkat Tiga.

Pada tahun ini perlumbaan akan diadakan sejauh 1,191.1KM dengan Lapan Peringkat keseluruhan:

Peringkat 1(29 September) :  Langkawi – Langkawi – 96.5km
Peringkat 2(30 September) : Arau – Butterworth – 154.5km
Peringkat 3(1 Oktober) : Taiping – Cameron Highlands – 170.3km
Peringkat 4(2 Oktober) :  Kuala Kubu Bharu – Genting Highlands – 112.8km
Peringkat 5(3 Oktober) : Kuala Lumpur – Melaka – 167.3km
Peringkat 6(4 Oktober) : Batu Pahat – Kulai – 123.6km
Peringkat 7(5 Oktober) : Miri – Bintulu – 199.3km
Peringkat 8(6 Oktober) : Bintulu – Bintulu – 166.8km
Jumlah1,191.1 km
Jadual keseluruhan 8 peringkat PETRONAS LTdL 2024

KBS juga terus mengharapkan sokongan selanjutnya daripada penaja korporat untuk memastikan kejayaan Petronas LTDL 2024, berikutan peningkatan kos organisasi untuk membawa perlumbaan kembali ke Langkawi dan menamatkan dua peringkat terakhir di Sarawak.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kongsi artikel ini:

Related