Penganjur LTdL 2024 Sah Batalkan Laluan ke Genting Highland

KUALA LUMPUR – Majlis Sukan Negara selaku penganjur perlumbaan berbasikal Petronas Le Tour de Langkawi 2024 hari ini mengumumkan pertukaran laluan peringkat keempat daripada Kuala Kubu Baru ke Genting kepada laluan baru Kuala Kubu Baru ke Bentong sejauh 148.9 kilometer.

Perubahan laluan itu diputuskan apabila penganjur melengkapkan tinjauan laluan baru setelah mengambil kira faktor-faktor keselamatan ekoran kerja-kerja penambahbaikan jalan dan cerun di sepanjang laluan Genting Highlands sepanjang tarikh perlumbaan.

Pemilihan Daerah Kuala Kubu Baru dan Bentong adalah untuk mengekalkan persiapan yang sedang dirangka oleh kedua-dua hos pelepasan dan penamat tersebut berdasarkan pengumuman laluan yang telah diumumkan menerusi Majlis Pelancaran Petronas LTDL 2024 pada 18 Mac 2024 lalu.

Seperti diumumkan sebelum ini, penganjur tetap cuba mengekalkan konsep ‘back-to-back mountain climbs’ untuk Peringkat Ke-3 dan Ke-4 bagi Petronas LTDL 2024.

Apa yang menarik laluan ke Genting Highland?

Seperti tahun-tahun sebelum ini dalam edisi LTdL, pelumba diuji dengan kemampuan kekuatan kaki di 5km terakhir setelah melepasi kawasan Bentong dengan ketinggian 628m. Ini bermaksud mereka perlu menambah lagi seribu meter ketinggian  menjadikan ketinggian digarisan penamat setinggi 1625m dari paras laut.

Selain sorakan penyokong yang mula berkumpul seawal di laluan turun tokong Chin Swee, pelumba akan menumpuh laluan ketahap tertinggi di Genting. 5km ke 4km meningkat 59m, 4km ke 3km meningkat 108m, 3km ke 2km meningkat lagi 82m, 2km ke 1km meningkat lagi 84m dan kilometer terakhir meningkat lagi 96m.

Graf laluan ke Genting Highland edisi 2023

Peringkat Ke-4 kali ini bakal menyaksikan pelumba perlu memulakan pendakian pada jarak KM 20 hingga ke KM 40 di Jalan Gap-Bukit Fraser sebelum pendakian ke puncak Bukit Fraser pada ketinggian 1,250m.

Peringkat ini bakal menjelmakan cabaran tambahan buat pelumba kerana perlukan percaturan taktikal dan teknikal yang tepat kerana bukan sahaja menuntut kayuhan pendakian hebat, tetapi juga kepakaran menuruni bukit bagi mengumpul jurang masa maksimum (maximum time gap) untuk mengharungi baki 70 km laluan landai ke Bentong.

Edisi ke-28 perlumbaan berbasikal paling berprestij di benua Asia ini dijadualkan berlangsung daripada 29 September sehingga 6 Oktober 2024 dengan Pulau Langkawi kembali tersenarai dalam laluan perlumbaan yang turut menyaksikan dua peringkat perlumbaan julung kalinya bakal dilangsungkan di Sarawak dengan jarak keseluruhan merangkumi 1,227.2 km.

Ini gambar penuh laluan terkini:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kongsi artikel ini:

Related